Tony Hawk's Pro Skater 4 cikk

2010.08.31. 11:52

Tony Hawk. E név hallatán szinte mindenki egyből a gördeszkára gondol. Aki jártasabb a témában az gondolhat a 900 nevű trükkre, viszont van pár ember, aki a Tony Hawk's Pro Skater sorozatra gondol, amely 4 remek résszel büszkélkedhet. Mai alanyunk a THPS 4. része lesz, amely méltán a sorozat legjobb tagja lett.

 

Amikor megszerettem a gördeszkázást, természetesen egyből a neten is utána jártam az ilyen játékoknak, amelyek ehhez kapcsolódnak. Az osztályomban is kérdezgettem, s rátaláltam a Tony Hawk's Pro Skater 4-re. A 2002-es szimulátor baromi hangulatos lett, de sajna sokan nem ismerik, pedig a gördeszka szerelmesein kívül mindenkinek nagyszerű szórakozást nyújt.

A játéknak különösebben nincsen története. Tony és gördeszkás társai különböző városokba látogatnak el, ahol különböző emberekkel találkoznak, segítenek nekik, és persze adják a jobbnál jobb trükköket. Misszióink egészen változatosak: Elmaradhatatlan a High Score küldetés, melyben egy adott pontszámot kell elérnünk. Ez minden pálya alapja. Majd találkozunk a különösebbnél különösebb küldetésekkel: A túristadöntögetéstől, a teniszezésig.

Mikor belépünk a játékba, szembejön a sok lehetőség.

Carrier mod: Ebben a részben küldetéseket kell csinálnunk, amiket emberektől kapunk meg. Van mindenféle finomság: High Score, ahol egy adott pontszámot kell elérnünk, vagy a különösebbnél különösebb részek, a túristagringtól a teniszezésig. A küldetések teljesítésével kapunk pénzt, valamint egyes küldetéseknél képességpontokat, amiket eloszthatunk képességeink között.

Single Session: Nevéből adódóan egy sima kis futam, amelyben az általunk feloldott pályákon kell 2 perc alatt minél több pontot elérni.

Free Ride: Semmi különlegeset nem kell tennünk, mindössze szebbnél szebb trükköket kell szabadon végrehajtanunk, kötöttségek nélkül.

2 Players: A játéknak ez a Multiplayer egyik része, ahol osztott képernyőben küzdhetünk egymás ellen. 2 perc áll rendelkezésünkre, és az nyer, aki több pontot tud elérni ebben az időszakban.

Network game: Értelemszerűen az interneten mérhetjük össze erőnket a pályákon.

Build Park: A játék Park szerkesztője, ahol létrehozhatjuk álmaink gördeszkaparkját. Rakhatunk korlátokat, ugratókat, tereptárgyakat, bármit felhasználhatunk, ami csak a játékban található, amiket alap sablonokra építhetjük rá, majd menthetjük el.

Create a New Skater: Nemcsak parkot, saját gördeszkást is csinálhatunk magunknak. Testre szabhatjuk fejét, öltözékét, gördeszkáját is, és karrier módot is kezdhetünk vele.

Practice: Egy félcsőben gyakorolhatjuk trükkjeinket, a többi nagyszerű gördeszkással.

Eléggé sok lehetőségünk van a játékban nemcsak játékmódokat tekintve. Összesen 14 alap gördeszkás van berakva a játékba, akik akkoriban kitűntek a mezőnyből. Egyedi képességekkel lettek felruházva, amit természetesen felfejleszthetünk maxra. Ide tartozik a játék boltja, ahol mindenféle földi jót vásárolhatunk, többek között gördeszkákat, csalásokat, pályákat, karaktereket. A csalásokkal nő a játék poénfaktora is, hiszen ezekkel nem a játékot könnyítjük, mindössze színesebbé tesszük: Átalakíthatjuk karakterünket akár gorilla, vagy kisgyerek formájúra is.

Baromi változatos a játék pályák terén is. Összesen 9 pálya található, többek között megbolondíthatjuk trükkjeinkkel San Franciscot, az Állatkertet, vagy akár Londont is, igen jól kidolgozott grafikával. Egyre nehezebb küldetésekkel jönnek sorba a pályák, sok ügyesség kell egyes feladatok megoldásához, ráadásul ez is nehezítve van: Szinte minden küldetés időre megy. Viszont ezeknél sokkalta lényegesebb a játék trükktára, hisz erre épül az egész játék. Nehezebbnél nehezebb trükköket adhatunk be, alap ollie-tól, a különböző flippekig, grabekig és grindokig.

Mást már nem tudok elmondani erről a játékról, ezért jöjjön az értékelés:

Grafika: 2002 egyik legjobban kidolgozott játéka. A karakterek egytől egyig nagyon jól kidolgozottak, trükkök animációi nagyszerűek, és fontos tényező még az is, hogy egytől egyig valósághűek. Részletesek a textúrák is, és a pályák kidolgozása is nagyszerű. Pozitívum még a játék fizikája, mely egész valósághű lett, hiszen elég sok dolgot fel lehet borítani, arrébb vinni. Sajnos viszont nagyon-nagyon bugos a játék, ami sokat ront az összképen. --> 86%

Irányítás: Nem igazán okozhat nagy gondot: az iránybillentyűkkel mozgunk, numerikus billentyűzeten a num pad gombokat (a jobb oldali számgombokat) kell használnunk. Nem igazán találtam benne fennakadás, egyszerű, és felhasználóbarát irányítás, amit ha kedvünk szottyan, még át is állíthatunk. --> 97%

Hangok, Zenék: A játék hangjai igazából jók lettek. Alap csattogások, nyögések, szinkronhangok díszítik a játékot. A zenék viszont még ennél is jobbak. Megszólal többek között az AC/DC, és az egyéb híres neves rock, rapp zenekarok. Minden zene baromi jó választás lett, nagyon jól illenek az egész játék hangulatához. --> 89%

Látvány: Mivel nem FPS vagy egyéb akciójátékról beszélünk nem lett valami nagy durranás. Nagyon jól lettek kidolgozva a trükkök, olyanok mint a valóságban. Nagyon realisztikus az egész táj a játékban, ráadásul még részletes is. Viszont hiányoltam pár extrát, mint például több pálya, vagy a nagyobb bejárható terület. --> 81%

Játékélmény: A játék mindenképpen nagyon jó játékélménnyel rendelkezik. Nagyszerű érzés beleélni magadat, ahogy fantasztikus trükköket hajtasz végre, éled az életed. Nagyon változatos lett benne minden, gondolok a pályákra, karakterekre, vagy akár a küldetésekre. Minden felhasználóbarát lett. Nem nyújt egyszerre több órás játékidőt, de unatkozás ellen zseniális. Nagyon sok lehetőséggel is meg lett áldva, amivel tényleg feltette ez a játék a pontot arra a bizonyos i-re. --> 91%

Végítélet: Mindenképpen ajánlom azoknak, akik csak egy kicsit szeretik az ilyen sportokat, de a többi embernek is nagyszerű szórakozást nyújt. Kis helyigénnyel és gépigénnyel rendelkezik, amellyel maximálisan élvezhetjük a gördeszkával való száguldozást, illetve trükközés. Nem értem, miért kellett abbahagyni a sorozat gyártását, mert ezzel egy olyan sorozatot állítottak meg, amely bőven lepipál jó pár más játékot. --> 89%

Köszönöm, hogy elolvastátok első GVS tesztemet, várom az építő kritikákat! Most pedig jöjjön egy videó, amit én készítettem, melyben a játék intrója, valamint egy 1 perces saját videó, ahol trükközök egy kicsit!

DeyaN

 

A bejegyzés trackback címe:

https://deyan.blog.hu/api/trackback/id/tr412261225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása