Új rovatom első témája a mai illetve régi FPS-ek lesznek, valamint szó lesz, hogy mi kell egy jó FPS-be, valamint a végén saját toplistámat is felállítom.

 

Kezdjük mindjárt azzal, hogy végül is mi az az FPS? Angol rövidítés (First Person Shooter) jelentése: Belső nézetes lövöldözős játék. Ez azt jelenti, hogy az embert nem látod, mindössze a karját, valamint fegyverét. Az FPS műfajt a Wolfenstein 3D alkotta meg, végül is azon játék óta beszélhetünk róla. Az évek során sok nagyszerű, és sok kevésbbé nagyszerű alkotás került ki, beszéljünk Doomról, Wolfensteinről, Battlefieldről, Call of Dutyról, Medal of Honorról vagy Serious Sam-ről. (Csak párat felsorolva)

Természetesen az FPS műfajon belül is alakultak fajták a második világháborústól a jelenkori háborúig minden. Régebben divatosabbak voltak a 2. világháborús játékok. Klasszikus pl a Call of Duty 1-2, Medal of Honor Allied Assault, Battlefield 1942 stb.. Ezek nemcsakhogy kiemelkedtek a mezőnyből, mindhatjuk hogy a mai felállás szerint is e 3 sorozat: A Medal of Honor, a Battlefield, és a Call of Duty a legjobbak, mind múltjukat tekintve, mind a jelent nézve. Persze mind a 3 "versenyző" rajongótábora különböző méretű: valaki bírja az árkád stílust, valaki szereti a taktikázást, valaki pedig a szimpla öldöklés szerelmese.

De a mai korban melyik a legjobb? Arról megoszlanak a vélemények. Jelen állás szerint a Call of Duty a nyerő, de persze ezzel vitatkozhat bárki, hisz akármelyik játékba bele lehet kötni. Kétségtelen azonban, hogy a CoD sorozat már sokszor bizonyította a legjobb FPS sorozat címre való rátermettségét, míg a többi sorozat gyakran élt át hullámvölgyeket. Éppen ezért lehet különleges e sorozat, hisz minden játékában sikerült hangulatot teremteni, és a jó minősítést sosem vesztette el. Számomra a Call of Duty sorozat kiemelkedő alkotása eddig a World at War, mely nemcsak hangulatában, de szerintem látványában is fölülmúlta az előző részeket. Ugyan így 2010-ig a Medal of Honornak is sikerült ezt megtennie, csak egyrészt kevés játékot (összesen 3 nagy játékot) adtak ki, valamint mintha nem is ért volna fel a színvonal a CoD-dal. Viszont 2010-ben kijött az "alcím nélküli" Medal of Honor, mely minden rajongónak óriási csalódás volt. Nemcsak hogy monoton és unalmas lett, hihetelenül üres és jellegtelen játék lett. Ajánlom az EA-nak, hogy valahogy kapja össze a Medal of Honort, mert különben ez a biznisz hamarosan a mélybe fog zuhanni.

Egyetlen nagy névről nem beszéltem még, amely a Battlefield, amely szintén megér egy misét. Bevallom őszintén nekem a régebbi játékai egyátalán nem tudtak lekötni, sőt. Nem is az árkád stílussal volt a bajom, hanem a hihetetlen bugokkal, illetve a hosszútávon igazán monoton játékélménnyel. Éppen ezért áldom az eget, hogy ballagásomra megkaptam a Battlefield: Bad Company 2-őt, mert őszintén szólva hidegenhagyott a sok általam nem tetsző játék után ez a darab. Viszont az új játékban minden hibát észrevettek: lecserélték a játékmenetet, kapott egy fantasztikus külsőt, sok-sok egyedi tulajdonsággal (rombolható falak és egyéb kerítések) valamint egy jól átgondolt élvezetes multiplayert is. Persze ennek a játéknak is vannak hibái, de nekem a Battlefield: Bad Company 2 az egyik kedvenc FPS-em lett.

És, hogy melyik FPS-ek a kedvenceim? az alábbi kis toplistából kiderül!

  1. Call of Duty: World at War
  2. Battlefield: Bad Company 2
  3. Star Wars: Battlefront
  4. Medal of Honor: Pacific Assault
  5. Turning Point: Fall of Liberty

Ebben szerepelnek az általam említett játékok, viszont ismeretlenebbek is, melyekről a Szómenés következő részében lesz szó!

DeyaN

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://deyan.blog.hu/api/trackback/id/tr842412410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P3T1 2010.12.02. 20:06:55

1. Nem értek egyet: CoD 4v6v7v2v1 de az 5 semmikép
2.Tökéletes
3.Igen nagyon ütös game
4.Nem toltam vele szal nincs infom
5.Nagyon gagyi játék sajnos inkább Bioshock vagy vmi ilyen game
süti beállítások módosítása